COPD

Beweegprogramma COPD


In de Praktijk van Fitness Prinsenbeek kunnen COPD patienten deelnemen aan een beweegprogramma. Dit beweegprogramma is bedoeld voor patienten met GOLD1 of 2 classificatie, dit is een lichte of matige vorm van de aandoening.Wat is COPD (Chronic Obstructrive Pulmonairy Diseases)?

Dit is de verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de longen. Deze begint vaak met met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen de kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen, waardoor de longen minder rekbaar worden.
De oorzaak van COPD. Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken, dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een slechte omgeving, bijvoorbeeld met veel metaal- en steenstofdeeltjes in de lucht kan ook tot ontstekingen leiden. de beschadiging van het slijmvlies treedt geleidelijk op waardoor de klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Soms ook speelt erfelijkheid een rol.

Klachten bij COPD

  • hoesten

  • slijm opgeven

  • piepende ademhaling

  • kortademigheid bij inspanningAdvies bij COPD

  • stop met roken

  • eet gezond voor een gezond gewicht

  • beweeg (wandel, fiets of zwem)

  • volg het beweegprogramma COPDWaarom een beweegprogramma volgen?

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken, dat het beter is om lichamelijke inspanning te vermijden om zo uw benauwdheid te verminderen, maar juist het tegenovergestelde is waar! Als u COPD heeft is het extra belangrijk dat u beweegt. Door minder te bewegen zullen uw klachten juist toenemen en zullen uw mogelijkheden steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht!
Om u te helpen in beweging te komen en te blijven is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u een programma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het programma zal de fysiotherapeut u opnieuw testen en de resultaten en de voortgang met u bespreken.
Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met de fysiotherapeut. Het trainingsprogramma vindt plaats in groepsverband met andere COPD patienten zodat u elkaar kunt steunen en stimuleren en ervaringen kunt uitwisselen.


Het beweegprogramma COPD bestaat uit drie stappen:

1. Eerste gesprek en testen

2. Trainingspramma van 12 weken

3. Tijdens en na afloop van het programma voldoende bewegen

Stap 1: eerste gesprek en testen
U ontvangt na aanmelding informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst wordt tijdens het intake gesprek besproken. Daarna worden de testonderdelen doorlopen. De testonderdelen zijn: een beweegervaringstest, een fitheidstest en een aantal gezondheidstesten. Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan de fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het programma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist


Stap 2: trainingsprogramma
In twaalf weken doorloopt u een schema,waarbij de belasting geleidelijk wordt opgevoerd. Nadruk ligt op het vergroten van uw uithoudingsvermogen, maar ook de kracht van ademhalingsspieren en beenspieren is erg belangrijk. Plezier in bewegen is het allerbelangrijkste, want alleen dan zult u ook na afloop van het programma blijven bewegen. 


Stap 3: dagelijks (blijven) bewegen

Tijdens het beweegprogramma COPD leert u om zelfstandig en gezond te bewegen. Na afloop van het programma worden de resultaten samen met u besproken en krijgt u advies welke vormen van bewegen goed bij u en uw situatie passen.

Voor vragen over deelname aan het beweegprogramma COPD kunt u tercht bij onze fysiotherapeuten.