De Fysiotherapie

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. Bewegen is zo vanzelfsprekend dat we er niet of nauwelijks bij stilstaan. Tot er iets misgaat. Je gaat door je rug, krijgt last van je heup, een stijve nek of je schouders zitten muurvast.

De kans is groot dat je klachten het rechtstreekse gevolg zijn van jarenlang verkeerd bewegen. Of misschien heb je te lang een foutieve houding aangenomen, waardoor een spier of een hele spiergroep - bijvoorbeeld de rug - overbelast is geraakt. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen je problemen krijgen met je bewegingsapparaat. Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen of te voorkomen. We gaan daarbij uit van jou bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin je je bevindt en met je dagelijkse activiteiten.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut kijkt samen met jou naar je lichaamshouding en manier van bewegen in je dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als je zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het hele lichaam. De fysiotherapeut zal je bewustmaken van je houdings- en bewegingspatroon. Zodat je met eigen ogen kunt zien waar het fout is gegaan. Vervolgens leer je van de fysiotherapeut door middel van toegepaste oefeningen hoe je het beste kunt bewegen, of wat voor jou de beste houding is. De unieke kracht van fysiotherapie is, dat je leert hoe je herhaling van de klachten kunt voorkomen.